Vurderer dere makuleringsløsning? Her er seks ting dere bør tenke på

Av Pål Karlsen 26. jun 2019

Om kort tid er det ett år siden EUs personvernforordning (GDPR) ble en del av den norske personopplysningsloven. I løpet av det året har Datatilsynet gitt norske virksomheter millionbøter for brudd på personvernet. Er dere trygge på at dere ikke får bøter? Kanskje det kan være en idé å ta en gjennomgang av rutiner og tiltak på grunnlag av erfaringene etter et år med strengere personvern? Har dere for eksempel en sikker makuleringsløsning når GDPR-kravet om sletting skal oppfylles?  

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, personvern, GDPR, makuleringsløsning

Nyt ferien uten frykt for sensitive data på avveie

Av Pål Karlsen 27. mai 2019

Du skal sikkert om litt ha ferie. Har du før det sørget for rydding og makulering av papirdokumenter på din egen kontorplass og alle andre steder i lokalene? Og hvordan er det med PCer, nettbrett, mobiltelefoner og harddisker som ikke er i bruk? Har dere kontroll på at personopplysninger og sensitive data slettes på en forsvarlig måte slik at du kan ta ferie i visshet om at de ikke kommer på avveie? Bekymringen for at det skal skje, kan være greit å slippe.

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, sikker datasletting, personvern, GDPR

Personvernombudet gir råd - øverste leder har ansvaret

Av Pål Karlsen 10. jan 2019

Dere har sikkert registrert at det pågår en debatt om personvern og pasientsikkerhet ved Oslo Universitetssykehus (OUS). Problemstillingen er om personvernet kan gå ut over pasientsikkerheten. Det er en debatt jeg selvsagt ikke skal legge meg opp i. Men jeg registrerer at den berører sider ved personvernet som gjelder alle virksomhetsledere. I debatten påpeker Datatilsynet at det er øverste leder som tar beslutningene og har personvernansvaret. Personvernombudet gir råd. Dessuten har virksomheter plikt til å vurdere risikoen for brudd på personvernet og iverksette tiltak for å redusere risikoen.

Les Mer
0 Comments

Temaer: personvern, GDPR, personvernombud

Åpne makuleringsbeholdere kan gi risiko for brudd på personvernet

Av Pål Karlsen 13. sep 2018

Et helt sentralt krav i den nye personopplysningsloven hvor EUs personvernforordning (GDPR) inngår, er å lage rutiner som hindrer at personopplysninger kommer på avveie og blir misbrukt. Oppfyller dere ikke dette kravet, kan resultatet bli store bøter. Velger du en makuleringsbeholder når sensitive dokumenter skal slettes, kan bøter unngås. Men da bør den helst være plombert. Åpne beholdere gir lavere sikkerhet og dermed større risiko for brudd på personvernet.

Les Mer
0 Comments

Temaer: Makulering, makuleringsbeholder, personvern, personopplysninger, GDPR

GDPR-hverdagen er her: Tenk personvern når du rydder!

Av Pål Karlsen 7. aug 2018

De fleste av dere er trolig tilbake på jobb etter det som har vært en vellykket sommerferie. Du er da kanskje en av dem som starter med den oppryddingen på kontoret som du ikke rakk før ferien. Da kan det være greit å huske på at GDPR-hverdagen er her. 20. juli ble personvernet styrket ved at EUs personvernforordning (GDPR) ble en del av norsk personvernlovgivning. Tenk derfor personvern når du rydder i dokumentene dine!

Les Mer
0 Comments

Temaer: sensitiv informasjon, sikker makulering, personvern

25. mai var den store GDPR-dagen i Europa – er du klar for den norske?

Av Pål Karlsen 31. mai 2018

25. mai var den store GDPR-dagen i Europa. Da ble EUs personvernforordning (GDPR) rullet ut i alle medlemslandene. Du merket det sikkert i innboksen på e-posten eller nettsteder og apper du besøkte. Personvernerklæringer dukket opp nesten over alt. Mediedekningen av konsekvensene av GDPR var til dels omfattende. I Norge er innlemmingen av GDPR i personopplysningsloven utsatt til 1. juli. Er du klar for det?

Les Mer
0 Comments

Temaer: informasjonssikkerhet, personvern, internkontroll, GDPR, informasjonsplikt

Makuleringsbeholder for gjenvinning kan oppfylle GDPR-krav og spare ressurser

Av Pål Karlsen 22. mar 2018

Makuleringsbeholder for  gjenvinning kan oppfylle GDPR-krav og spare ressurser

I EUs personvernforordning (GDPR) kreves det økt informasjonssikkerhet og sterkere personvern. Har du tenkt over at en del av kravene på en enkel måte kan oppfylles med en låsbar makuleringsbeholder for gjenvinning? Du får sikker makulering, sparer ressurser og bidrar til bedre miljø og reduserte klimautslipp. 

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, informasjonssikkerhet, personvern, miljøvern, gjenvinning

Frykter du millionbot eller oppfyller bedriften din GDPR-kravene?

Av Pål Karlsen 15. mar 2018

EUs personvernforordning (GDPR) innføres ganske snart i Norge. Da styrkes personvernet med flere krav til hvordan personopplysninger skal samles inn, behandles og slettes. Brudd på reglene kan føre til millionbot. Er du usikker på om bedriften din oppfyller GDPR-kravene? Da kan det være lurt å ta en siste gjennomgang av egne rutiner og tiltak. Et tiltak som ganske raskt kan gjennomføres, er å få på plass en ordning for sikker makulering. Det er en viktig del av informasjonssikkerheten.

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, informasjonssikkerhet, personvern, personopplysninger, internkontroll, GDPR

GDPR-året har startet: Økt fokus på personvern

Av Pål Karlsen 11. jan 2018

GDPR-året har startet. Det betyr økt fokus på personvern. Bedrifter, organisasjoner og offentlig virksomheter må ha et regelverk på plass som skal hindre sensitiv informasjon på avveie. For dårlig informasjonssikkerhet kan gi millionbot.

Les Mer
0 Comments

Temaer: informasjonssikkerhet, personvern, internkontroll, GDPR

Vet du hvordan bedriften behandler personopplysninger om deg?

Av Pål Karlsen 9. nov 2017

Virksomheten du er ansatt i har samlet opplysninger om deg. Vet du hvordan de behandles? Er du trygg på at de har rutiner som hindrer misbruk av personopplysninger? Har du spurt om å få vite hva innholdet i personalmappen er, og hva det brukes til? Det har du etter dagens lovregler krav på å få vite. Når EUs personvernforordning (GDPR) blir norsk lov i mai, får arbeidsgiveren din flere plikter og du enda bedre rettigheter. 

Les Mer
0 Comments

Temaer: personvern, GDPR, personalmappen