Skal virksomheten kvitte seg med gamle PCer?

Av Pål Karlsen 25. apr 2019

Skal virksomheten kvitte seg med gamle PCer?

Vi har den siste tida fått en del eksempler på hvor dramatiske konsekvenser det kan få for virksomheter hvis datasikkerheten ikke er god nok. Det kan være nok å nevne cyberangrepet mot Hydro. For alle bør det være en påminnelse om å gå gjennom oppleggene sine for informasjonssikkerhet. Hvis dere gjør det, så husk at det ikke bare gjelder sikkerhetsrutiner når PCer og annet digitalt utstyr er i bruk. Hva gjør dere når dere skal kvitte dere med gamle, utrangerte PCer? Har dere sikre nok sletterutiner?

Forsøkene på hacking og ID-tyveri blir stadig flere. Det er en voksende del av den moderne kriminaliteten. Og når omfanget øker, må det være et tegn på at det er en lønnsom geskjeft. Kriminelle ser ut til å ha både store ressurser og betydelig kompetanse. Å forsvare seg mot dataangrepene krever derfor at virksomhetene øker kunnskapen og kompetansen i alle ledd.

Dessverre viser undersøkelser at vi ikke er flinke nok i dette forsvarsarbeidet. For mange uønskede sikkerhetshendelser skjer, og det anslås at de koster norske virksomheter milliardbeløp årlig. Med slike tall blir det lønnsomt å investere i økt informasjonssikkerhet. Derfor er dette også satt på den politiske agendaen, og det pågår nasjonale sikkerhetskampanjer.

Informasjonssikkerhet krever kunnskap og opplæring

Et system for informasjonssikkerhet krever sikkerhetstiltak i alle ledd i virksomheten. Ikke minst er det viktig at alle ansatte som behandler sensitive data, har kunnskap om rutiner og regler og har en bevissthet om farene ved ikke å følge dem. Det krever kontinuerlig opplæring og testing. Slik oppfølging kan være det som gjør at man for eksempel unngår de store GDPR-bøtene, som nå er varslet.

Som nevnt må dette også gjelde når dere skal kvitte dere med utrangerte PCer. Risikoen for uønskede hendelser er like stor da som når PCene er i bruk. Det er mye informasjon som er lagret og som fortsatt gjenfinnes på disse PCene, hvis dere ikke har sørget for sikre sletterutiner. Det dreier seg om personopplysninger, kundedata, regnskap, brukeridentiteter, passord, gamle dokumenter og mailer for å nevne noe. Kommer brukte PCer på avveie, kan disse dataene lett komme i hendene på kriminelle. Det kan i så fall bli svært kostbart i tillegg til å påføre enkeltpersoner stor skade.

Vår sikkerhet - din trygghet

For å gi dere et helt sikkert alternativ for sletting av digitale data, har Norsk Makulering investert flere millioner kroner i utstyr for kverning av digitale lagringsmedier og i vårt sikkerhetsopplegg. En viktig del av denne sikkerhetsoppgraderingen er samarbeidet vi har innledet med Semac AS, som utfører årlige tester av vårt grunnsikringnivå og utsteder sikringssertifikat.

Alt personell hos oss som behandler innhentet materiale er sikkerhetsgodkjent, og anleggene våre er lukket med innbruddsalarm og videoovervåking tilknyttet vaktsentral med utrykning.

Vår sikkerhet er deres trygghet. Ved kverning av digitale lagringsmedier hos oss kan dere være helt sikre på at innholdet i dem ikke kan gjenskapes.

 

LAST NED GRATIS GUIDE:Guide for sikker makulering av digitale lagringsmedier

Temaer: informasjonssikkerhet, sikker datasletting, GDPR, Hacking


Pål Karlsen's photo

Av: Pål Karlsen

Pål karlsen har jobbet som daglig leder i Norsk Makulering siden august 2016. Han har erfaring fra reklamebransjen hvor han var eier og daglig leder i Selskapet Markèr fra 1990 – 2000. Etter det har han vært 13 år i mediebransjen – både som adm. direktør i lokalavisen Sarpsborg Arbeiderblad, og som mediehusleder for (den gang) A-pressens aviser i Nedre Glomma og Halden. Fra 2013 – 2016 jobbet han for Ishockeyklubben Sparta Sarpsborg som daglig leder.

Epost

Kommentarer

En blogg fra Norsk Makulering

Norsk Makulering er landets ledende aktør innen makulering. Vi tilbyr sikker makulering av sensitive dokumenter, digitale lagringsmedier, og andre varer og produkter. Hver uke publiserer vi et nytt innlegg her på Makuleringsbloggen.no. Følg oss gjerne!

Se animasjon om vår prosess: norskmakulering.no/prosess

Norsk Makulering prosess

Besøk norskmakulering.no

Last ned gratis guide for sikker makulering av digitale lagringsmedier

Siste innlegg