Kvitt deg med hemmeligheter og bekymringer med ren samvittighet

Av Morten Frøid 22. jun 2016

Norsk_Makulering_mottak.jpg

Har du noen gang revet et stykke papir i småbiter, kastet det i papirkurven og tenkt at det går sikkert bra? Tenkt at ingen vil ta seg bryet med å sette sammen bitene hvis de skulle finne dem? Og likevel fortsatt hatt en litt dårlig magefølelse ved tanken på konsekvensene hvis det mot formodning skulle skje? Jeg har et forslag til hvordan du kan kvitte deg med hemmelige papirer uten påfølgende bekymringer. 

Hemmeligheter kan være mye mer enn Panama Papers

Når jeg skriver «hemmeligheter», tenker jeg ikke nødvendigvis på Panama Papers og de store dimensjonene det fikk. Det kan være mye mer eller - rettere sagt - mindre enn det. Det kan være alt fra forslag til forretningsavtaler og notater fra en medarbeidersamtale, til uskyldige skriblerier til en tale du forkastet fordi du ikke var fornøyd med den. (Og hvis du har kastet den har du sannsynligvis ikke lyst til at andre skal lese den heller).

Litt enkelt sagt: Det du ikke vil ha på forsiden av lokalavisen, må du ha kontroll på. Synes du det er ukomfortabelt å tenke på at andre leser noe du har skrevet, bør du sørge for at det blir makulert i stedet for å kaste det i papiravfallet.

Jobber du som leder i en bedrift, kan det være et greit utgangspunkt å tenke at det meste av det du produserer av papiravfall, bør makuleres. Av hensyn til medarbeidere, kunder, leverandører, bedriftens omdømme, og deg selv.

Les også: Hvor mye kan konkurrentene dine finne ut av fakturaene du kaster? >>

Hva skjer med papir som blir sendt til ordinær gjenvinning?

Det er vel og bra miljømessig at papirene du kaster sammen med øvrig papiravfall, sendes til gjenvinning. Sånn sett kan du faktisk ha ren samvittighet. Utfordringen med returpapir er likevel at det er ikke borte fordi det har blitt hentet. Papir som skal gjenvinnes tømmes gjerne i store haller på avfallsmottak. Hvor lenge det blir liggende her, er det sjelden faste rutiner på. Det finnes ingen regler for hvor lang tid det skal ta før papirene dine virkelig blir gjenvunnet. Dermed har du heller ingen kontroll på det du har kastet.

Fikk du med deg blogginnlegget Finnes det dumpster-divere i papiravfallet ditt?>>

Hva innebærer en avtale om makulering?

Hvis virksomheten din har en avtale om sikkerhetsmakulering, kan du være trygg. Det innebærer at du kan putte dokumentene rett i en låst beholder, som blir hentet av klarert personale til avtalt tid. Beholderne fraktes på låste biler, og leveres på mottak som er sikret for uvedkommende. På mottaket tømmes innholdet fra beholderne direkte i store papirkverner. Velger du en slik løsning kan du sove godt om natten. Du trenger ikke bekymre deg for at saker du ikke ønsker publisitet rundt, skal dukke opp.

I tillegg innebærer en slik avtale også en klar forenkling av arbeidet med makulering av sensitive dokumenter. I stedet for å bruke tid foran en makuleringsmaskin, kan du altså enkelt slippe papirene ned i makuleringsbeholderen. Det er også en fordel å ta med seg. 

LAST NED GRATIS GUIDE:Sikker makulering i din bedrift

Temaer: Makulering


Morten Frøid's photo

Av: Morten Frøid

Morten Frøid har vært i gjenvinningsbransjen siden 1987. Først som selvstendig næringsdrivende og fra år 2000 med ulike roller i Norsk Gjenvinning-konsernet. Fra 2003 har han hatt stilling som markedsdirektør i konsernet. Han har vært leder for Norges Råvaregjenvinningsforening og deltar kontinuerlig i arbeid med å utvikle rammevilkår for gjenvinningsbransjen på flere plan.

Epost

Kommentarer

En blogg fra Norsk Makulering

Norsk Makulering er landets ledende aktør innen makulering. Vi tilbyr sikker makulering av sensitive dokumenter, digitale lagringsmedier, og andre varer og produkter. Hver uke publiserer vi et nytt innlegg her på Makuleringsbloggen.no. Følg oss gjerne!

Se animasjon om vår prosess: norskmakulering.no/prosess

Norsk Makulering prosess

Besøk norskmakulering.no

Last ned gratis guide: Sikker makulering i din bedrift

Siste innlegg