Hvor lett kan uvedkommende få tilgang til sensitive data hos dere?

Av Pål Karlsen 4. apr 2019

Hvor lett kan uvedkommende få tilgang til sensitive data hos dere?De fleste virksomhetene har samlet personopplysninger og andre sensitive data både digitalt og på papir. Kravene om informasjonssikkerhet og sikre sletterutiner som en del av det, gjelder for begge. Har du nødvendige rutiner for å oppfylle disse kravene på plass, eller er det en sjanse for at det ligger gjenglemte dokumenter eller eldre harddisker på steder hvor uvedkommende for lett kan finne dem?Vi vet av undersøkelser at dokumenter av ulike årsaker kan kan glemmes igjen ved kopimaskinerprintere og sogar ved makuleringsmaskiner. Også på møterom er det lett å glemme igjen slike dokumenter, eller de blir liggende på kontorpultene. De samme undersøkelsene viser at flere ansatte som ikke burde hatt tilgang til den sensitive informasjonen i dokumentene, leser dem. Det kan i så fall også besøkende gjøre.

Digitale lagringsmedier

Hvis dere har hatt episoder hvor dokumenter er funnet på disse stedene, er det et tegn på at dere ikke har gode nok rutiner og internkontroll.  Om rutinene er på plass, kan årsaken til slike uønskede hendelser være at de ikke er godt nok kjente for de ansatte. Da er opplæring og tester stikkord for å bedre situasjonen. Under de nylig avviklede nasjonale sikkerhetsdagene var opplæring og kompetanse, som en del av sikkerhetsopplegget, et viktig tema. 

Har dere sikkerhetsbrudd når det gjelder papirdokumenter, er det en viss mulighet for at sikkerhetsrutinene for digitale lagringsmedier heller ikke er gode nok. Hva gjør dere for eksempel med digitalt utstyr som ikke lenger er i bruk? Er eldre PCer, laptopper, harddisker, lesebrett og mobiltelefoner lagret på et trygt sted, eller kan det tenkes noen av dem ligger åpent i reoler i lokalene? Da er det på tide å ta grep. De første millionbøtene for brudd på EUs personvernforordning (GDPR) er allerede varslet.

Sensitive data må ikke komme på avveie

De nevnte sikkerhetsdagene hadde hovedfokus på tiltak for å hindre at sensitive data skal komme på avveie. De tiltakene må også omfatte rutiner når GDPR-kravet om å slette data som det ikke er grunnlag for å ha lagret lengre, skal oppfylles. Norsk Makulering kan nå tilby dere sikre løsninger for makulering av både papirdokumenter og digitale lagringsmedier. Vår løsning er kverning, og vi har investert i spesialkverner for begge deler. 

Vi har også foretatt betydelige investeringer i sikkerhetsopplegget vårt, slik at sikkerheten skal være den beste i alle ledd av prosessen. Vi har inngått en samarbeidsavtale med Semac AS som er en del av Nokas Group, og som har høy kompetanse på sikkerhetsledelse. De er vår  sømløse sikkerhet- og beredskapspartner og gjennomfører årlige tilsyn og kvalitetssikrer grunnsikringnivået med påfølgende sikringssertifikat. 

Våre mottak har innbruddsalarm og videoovervåking tilknyttet en vaktsentral med utrykning. Ved mottakene er det  streng adgangskontroll og kvalitetssikrede rutiner. 

Alt personell som har tilgang til sensitivt materiale er sikkerhetsgodkjent ved at det er utført bakgrunnssjekk, innhentet politiattest der dette er hjemlet i lov, signert taushetserklæring og signert og gjennomført relevant sikkerhetsopplæring.

LAST NED GRATIS GUIDE:Guide for sikker makulering av digitale lagringsmedier

Temaer: sikker makulering, informasjonssikkerhet, sensitive data


Pål Karlsen's photo

Av: Pål Karlsen

Pål karlsen har jobbet som daglig leder i Norsk Makulering siden august 2016. Han har erfaring fra reklamebransjen hvor han var eier og daglig leder i Selskapet Markèr fra 1990 – 2000. Etter det har han vært 13 år i mediebransjen – både som adm. direktør i lokalavisen Sarpsborg Arbeiderblad, og som mediehusleder for (den gang) A-pressens aviser i Nedre Glomma og Halden. Fra 2013 – 2016 jobbet han for Ishockeyklubben Sparta Sarpsborg som daglig leder.

Epost

Kommentarer

En blogg fra Norsk Makulering

Norsk Makulering er landets ledende aktør innen makulering. Vi tilbyr sikker makulering av sensitive dokumenter, digitale lagringsmedier, og andre varer og produkter. Hver uke publiserer vi et nytt innlegg her på Makuleringsbloggen.no. Følg oss gjerne!

Se animasjon om vår prosess: norskmakulering.no/prosess

Norsk Makulering prosess

Besøk norskmakulering.no

Last ned gratis guide: Sikker makulering i din bedrift

Siste innlegg