GDPR: Omfattende informasjonsplikt for daglig leder

Av Pål Karlsen 7. des 2017

Et styrket personvern innføres når EUs personvernforordning (GDPR) blir norsk lov i mai.  For at hver enkelt av oss skal ha en reell mulighet til å bruke de rettighetene det innebærer, pålegges alle virksomheter å gi de registrerte informasjon om hvordan personopplysninger blir behandlet. Informasjonsplikten er omfattende. Som daglig leder har du ansvaret for at den blir oppfylt.

Les Mer
0 Comments

Temaer: personvern, personopplysninger, internkontroll, GDPR, informasjonsplikt

Vet du hvordan bedriften behandler personopplysninger om deg?

Av Pål Karlsen 9. nov 2017

Virksomheten du er ansatt i har samlet opplysninger om deg. Vet du hvordan de behandles? Er du trygg på at de har rutiner som hindrer misbruk av personopplysninger? Har du spurt om å få vite hva innholdet i personalmappen er, og hva det brukes til? Det har du etter dagens lovregler krav på å få vite. Når EUs personvernforordning (GDPR) blir norsk lov i mai, får arbeidsgiveren din flere plikter og du enda bedre rettigheter. 

Les Mer
0 Comments

Temaer: personvern, GDPR, personalmappen

GDPR: Må ha tiltak for å hindre trusler mot personvernet

Av Pål Karlsen 28. sep 2017

Når EUs personvernforordning (GDPR) blir norsk lov i mai, blir det ikke lenger bare en anbefaling, men en plikt å vurdere konsekvenser ved behandling av personopplysninger. Vurderingen skal være en systematisk prosess med innføring av tiltak for å avverge trusler mot personvernet.

Les Mer
0 Comments

Temaer: personvern, personopplysninger, EUs personvernforordning

GDPR blir norsk lov i 2018: Slik kommer du i gang

Av Pål Karlsen 31. aug 2017

Når den nye personvernforordningene (GDPR) trer i kraft 25. mai neste år, må virksomhetene ha nye rutiner på plass. Vi har laget en oversikt til deg på 5 punkter, samt en egen sjekkliste du kan laste ned. Ta en rask titt på punktene nå, så er du allerede i gang.

Les Mer
0 Comments

Temaer: personvern, personopplysningsloven, GDPR

Kan få millionbot for personvernopplysninger i dokumenter på avveie

Av Norsk Makulering 20. jun 2017


Om et knapt år innføres nye personvernregler i Norge og EU. Da trer den nye personvernforordningen (GDPR) i kraft. Mye er likt med de bestemmelsene vi har i den norske personopplysningsloven i dag. På et viktig punkt skjerpes bestemmelsene. Datatilsynet kan ved brudd på regelverket ilegge bøter på inntil 20 millioner euro eller 4% av virksomhetens globale omsetning.

Les Mer
0 Comments

Temaer: Makulering, Regler, personvern, internkontroll

Sletter du epost og personopplysninger når ansatte slutter?

Av Norsk Makulering 9. nov 2016

Når en medarbeider slutter, er det din plikt som arbeidsgiver å sørge for at eposter og annen elektronisk informasjon som vedkommende har hatt lagret på bedriftens datasystemer, PCer, telefoner, og andre lagringsenheter, blir slettet. Det samme gjelder personopplysninger. Har du rutiner som sikrer at din bedrift utfører dette i henhold til gjeldende lovverk?

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker datasletting, personvern, personopplysningsloven