Makulering kan gi redusert råvarebruk

Av Pål Karlsen 17. jan 2019

Makulering kan gi redusert råvarebruk

Sirkulær økonomi er en voksende del av norsk økonomi. Satsingen på slik virksomhet omtales også som det grønne skiftet. Stikkordet for denne virksomheten er gjenbruk og gjenvinning, slik at  ressursene blir i økonomien lengst mulig. Mindre råvarebruk og bedre klima og miljø er noen av  resultatene. I tillegg skapes økonomisk vekst og nye arbeidsplasser. Med sikre makuleringsløsninger kan dere øke gjenvinningsgraden og bli en del av den sirkulære økonomien.

Les Mer
0 Comments

Temaer: GDPR, sikker makulering, miljøvern, gjenvinning

Personvernombudet gir råd - øverste leder har ansvaret

Av Pål Karlsen 10. jan 2019

Dere har sikkert registrert at det pågår en debatt om personvern og pasientsikkerhet ved Oslo Universitetssykehus (OUS). Problemstillingen er om personvernet kan gå ut over pasientsikkerheten. Det er en debatt jeg selvsagt ikke skal legge meg opp i. Men jeg registrerer at den berører sider ved personvernet som gjelder alle virksomhetsledere. I debatten påpeker Datatilsynet at det er øverste leder som tar beslutningene og har personvernansvaret. Personvernombudet gir råd. Dessuten har virksomheter plikt til å vurdere risikoen for brudd på personvernet og iverksette tiltak for å redusere risikoen.

Les Mer
0 Comments

Temaer: personvern, personvernombud, GDPR

La 2019 bli året for informasjonssikkerhet!

Av Pål Karlsen 3. jan 2019

Godt nyttår! Du var kanskje en av dem som fikk tatt den store ryddesjauen i jula? Hvis ikke kan det være lurt å starte året med en opprydding og sikker makulering av sensitiv informasjon. Da kan du hindre at slike opplysninger kommer på avveie og samtidig starte det nye året med fokus på informasjonssikkerhet. La 2019 bli sikkerhetsåret! Da kan bøter unngås.

Les Mer
0 Comments

Temaer: informasjonssikkerhet, sikker makulering, GDPR

Planlegger du den store juleoppryddingen med  sikker makulering?

Av Pål Karlsen 6. des 2018

Er du i gang med å planlegge den store juleoppryddingen på kontoret ditt og i resten av virksomheten? Husk da at en slik ryddesjau kan innebære risiko for at sensitiv informasjon kommer på avveie. Når det snart er et halvt år siden EUs personvernforordning (GDPR) ble en del av personopplysningsloven, er det enda viktigere enn før å hindre at det skjer. Alvorlige brudd på personvernet kan nå føre til millionbøter. 

Les Mer
0 Comments

Temaer: sensitiv informasjon, sikker makulering, GDPR

10 tips til bedre rutiner for makulering av dokumenter

Av Pål Karlsen 29. nov 2018

Med den nye personopplysningsloven hvor EUs personvernforordning GDPR) er innlemmet, har det blitt enda viktigere å ha gode rutiner for makulering av dokumenter. Kommer dokumenter med personopplysninger på avveie kan det i verste fall føre til millionbøter. Dyrt på grunn av omdømmetap kan det også bli hvis annen sensitiv informasjon kommer i hendene på uvedkommende. I denne bloggen finner du noen tips som forhåpentligvis kan bedre makuleringsrutinene deres.

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, GDPR, personopplysninger

Har du fortsatt papirkurven ved skrivebordet ditt?

Av Pål Karlsen 15. nov 2018

Har du hørt om «VG-testen»? Den består i å svare på hva det vil føre til hvis en hendelse i virksomheten du har ansvaret for, kommer på forsiden av VG. Konsekvensene kan bli ubehagelige hvis hendelsen er negativ. Eksempelvis kan det skje hvis sensitive data kommer på avveie på grunn av brudd på informasjonssikkerheten. Hvis du vil unngå det, må jeg spørre:  - Har du fortsatt papirkurven ved skrivebordet ditt? Havner dokumenter der, kan veien være kort til uheldige medieoppslag.

Les Mer
0 Comments

Temaer: informasjonssikkerhet, GDPR, sikker makulering

Har dere effektiv makulering og unngår bøter?

Av Pål Karlsen 8. nov 2018

Med nytt høyt bøtenivå etter at EUs personvernforordning (GDPR) ble en del av personopplysningsloven, er det viktig å hindre at personopplysninger kommer på avveie. Derfor  kan det være lurt å gå gjennom de rutinene dere har for sletting av sensitive dokumenter og spørre dere selv om de er effektive og sikre nok. Vær klar over at effektiv og sikker makulering dreier seg om mer enn å velge makuleringsmaskin.

Les Mer
0 Comments

Temaer: Makulering, omdømme, GDPR, personopplysninger

Er det nødvendig å makulere telefonnumre?

Av Pål Karlsen 18. okt 2018

Et av de spørsmålene vi av og til får, er om det kan være nødvendig å makulere dokumenter som inneholder navn og telefonnumre. Da vises det til at det er tilgjengelige opplysninger i telefonkataloger og andre steder. Slik spørsmålet stilles, virker kanskje det opplagte svaret at makulering ikke er nødvendig. Tilsynelatende kan det gjøre liten skade om dokument med telefonnumre kommer på avveie. Problemet oppstår hvis uvedkommende finner flere personopplysninger og kan sette dem sammen. Da får de fort et redskap for eksempel til ID-tyveri. Dessuten tror jeg telefonnumre sjelden er de eneste identifikasjonsopplysningene i et dokument.

Les Mer
1 Comment

Temaer: Makulering, personopplysninger, GDPR, id-tyveri

Hvorfor er sikkerhetsmakulering viktig?

Av Pål Karlsen 4. okt 2018

Rett til sletting og informasjonssikkerhet er to sentrale begrep i det styrkede personvernet vi har fått ved at EUs personvernforordning (GDPR) nå har blitt en del av norsk lovgivning.  Alle virksomheter forutsettes å ha rutiner som oppfyller de kravene som følger av det. Kravene gjelder også opplysninger i papirdokumenter. Fortsatt behandles en stor mengde av dem i virksomhetene. Sikker sletting av dokumentene kan skje med sikkerhetsmakulering. 

Les Mer
0 Comments

Temaer: Sikkerhetsmakulering, sensitiv informasjon, GDPR, personopplysninger

GDPR: Omfattende informasjonsplikt for daglig leder

Av Pål Karlsen 27. sep 2018

Etter lengre tids varsling ble i juli EUs personvernforordning (GDPR) en del av personopplysningsloven. Personvernet er styrket gjennom rettigheter for hver enkelt av oss. For at vi skal ha en reell mulighet til å bruke rettighetene, skal alle virksomheter som registrerer personopplysninger, gi informasjon om hvordan de blir behandlet. Informasjonsplikten er omfattende. Som daglig leder har du ansvaret for at den blir oppfylt.

Les Mer
0 Comments

Temaer: GDPR, personopplysninger, informasjonsplikt, sikker makulering