GDPR-løsning for personvern og miljøvern

Av Pål Karlsen 15. feb 2018

NorskMakulering_17102017_1906-832163-edited.jpg

Tida nærmer seg for at EUs personvernforordning (GDPR) skal bli en del av norsk lovgivning. Fra 25. mai vil personopplysningsloven inneholde bestemmelser som styrker personvernet. For å tilfredsstille de skjerpede kravene som det innebærer, vil sikker makulering være nødvendig. Samtidig som det vil hindre sensitiv informasjon på avveie, vil det styrke miljøvernet.

Les Mer
0 Comments

Temaer: sensitiv informasjon, sikker makulering, informasjonssikkerhet, personopplysningsloven, GDPR, miljøvern

Manglende sikkerhetsmakulering kan skade bedriften

Av Pål Karlsen 8. feb 2018

Norsk_Makulering_Render_JPG (01729)-649583-edited.jpg

Når EUs personvernforordning (GDPR) blir norsk lov i mai, kan dårlige rutiner for makulering gi millionbøter. Det kan komme til å svi. Har du ikke et godt nok opplegg for sikkerhetsmakulering, kan det dessuten påføre virksomheten skader på andre måter.

Les Mer
0 Comments

Temaer: Sikkerhetsmakulering, informasjonssikkerhet, personopplysninger, GDPR

Årsoppgjøret: Planlegg sikker makulering

Av Pål Karlsen 25. jan 2018

Norsk Makulering _årsoppgjør_foto_shutterstock_451325095-196689-edited.jpg

Den perioden vi er inne i nå, er for mange ekstra travel på grunn av årsoppgjøret. Likevel kan det ved starten av dette arbeidet være lurt å se på rutiner for sikker makulering - både av dokumenter som produseres underveis i arbeidet og av de regnskapsbilagene som nå etter 5 års lagring, kan kastes. Da unngår man at sensitive dokumenter kommer på avveie.

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, GDPR, sensitive dokumenter, regnskapsbilag, årsoppgjør

Med sikker makulering oppfylles GDPR-krav

Av Pål Karlsen 18. jan 2018

NorskMakulering_GDPR_17102017_1492-634268-edited.jpg

EUs personvernforordning (GDPR) inneholder flere krav om hvordan personopplysninger skal samles inn, behandles og slettes. Millionbot kan bli resultatet hvis reglene om det ikke følges. En måte å unngå bot på, er å ha rutiner for sikker makulering.

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, informasjonssikkerhet, personopplysninger, internkontroll, GDPR

GDPR-året har startet: Økt fokus på personvern

Av Pål Karlsen 11. jan 2018

GDPR-året har startet. Det betyr økt fokus på personvern. Bedrifter, organisasjoner og offentlig virksomheter må ha et regelverk på plass som skal hindre sensitiv informasjon på avveie. For dårlig informasjonssikkerhet kan gi millionbot.

Les Mer
0 Comments

Temaer: informasjonssikkerhet, personvern, internkontroll, GDPR

Sikker makulering hindrer dokumenter på avveie ved den årlige ryddesjauen

Av Pål Karlsen 14. des 2017

Du er kanskje som meg og flere andre og bruker tida rundt jul og nyttår til en årlig ryddesjau på kontoret ditt og i resten av virksomheten. Har du tenkt på at en slik storrydding i dokumenter kan innebære en risiko for at sensitiv informasjon kan komme på avveie? En god måte å unngå det på, er å sørge for sikker makulering av alle dokumenter som skal kastes.

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, GDPR, dokumenter på avveie

GDPR: Omfattende informasjonsplikt for daglig leder

Av Pål Karlsen 7. des 2017

Et styrket personvern innføres når EUs personvernforordning (GDPR) blir norsk lov i mai.  For at hver enkelt av oss skal ha en reell mulighet til å bruke de rettighetene det innebærer, pålegges alle virksomheter å gi de registrerte informasjon om hvordan personopplysninger blir behandlet. Informasjonsplikten er omfattende. Som daglig leder har du ansvaret for at den blir oppfylt.

Les Mer
0 Comments

Temaer: personvern, personopplysninger, internkontroll, GDPR, informasjonsplikt

- Jeg fant regnskapstall i papirkurven

Av Pål Karlsen 30. nov 2017

For kort tid siden besøkte jeg et reklamebyrå. I papirkurven deres fant jeg regnskapstall, kundelister og omsetningstall. Uten makuleringsordning går dokumentene derfra i søpla. Da kommer sensitiv informasjon på avveie. Byrået er ikke det eneste stedet jeg har sett slikt.  

Les Mer
0 Comments

Temaer: Makulering, sensitiv informasjon, GDPR, regnskapstall

Sensitiv informasjon kan komme på avveie på møterommene

Av Pål Karlsen 23. nov 2017

Hvis du vil redusere risikoen for at sensitiv informasjon skal komme på avveie, kan det være lurt å se nærmere på rutinene på møterommene – både i egne lokaler og i forbindelse med eksterne møter og seminarer. Her kan gjenglemte dokumenter fort komme på avveie.

Les Mer
0 Comments

Temaer: sensitiv informasjon, sikker makulering, GDPR, dokuementer på avveie

Vet du hvordan bedriften behandler personopplysninger om deg?

Av Pål Karlsen 9. nov 2017

Virksomheten du er ansatt i har samlet opplysninger om deg. Vet du hvordan de behandles? Er du trygg på at de har rutiner som hindrer misbruk av personopplysninger? Har du spurt om å få vite hva innholdet i personalmappen er, og hva det brukes til? Det har du etter dagens lovregler krav på å få vite. Når EUs personvernforordning (GDPR) blir norsk lov i mai, får arbeidsgiveren din flere plikter og du enda bedre rettigheter. 

Les Mer
0 Comments

Temaer: personvern, GDPR, personalmappen