God opplæring kan hindre GDPR-bot

Av Pål Karlsen 21. mar 2019

Bruker dere nok ressurser på opplæring og kompetanseutvikling innen IT-sikkerhet? Gjør dere ikke det, blir informasjonssikkerheten i virksomheten for dårlig. Sjansene øker da for å pådra seg store driftskostnader og høye bøter for brudd på EUs personvernforordning (GDPR). De første millionbøtene for GDPR-brudd er allerede varslet.

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, informasjonssikkerhet, GDPR, digitale lagringsmedier

Gamle PCer kan innebære risiko for GDPR-brudd

Av Pål Karlsen 14. mar 2019

Har dere mange PCer, nettbrett, mobiltelefoner og andre digitale lagringsmedier liggende som ikke er i bruk i virksomheten deres? I få fall bør dere tenke over hvilken risiko for brudd på regelverket for personvern og dermed for GDPR-bøter de kan representere. De første millionbøtene for slike brudd er allerede varslet. Derfor kan det være på tide å slette eventuelle sensitive data som finnes på gamle lagringsmedier.

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, informasjonssikkerhet, GDPR, digitale lagringsmedier

490 millioner i GDPR-bot for Google i Frankrike

Av Pål Karlsen 7. mar 2019

Det franske datatilsynet har satt en foreløpig rekord for bøtelegging av brudd på GDPR-regelverket. Det amerikanske søkeselskapet Google har fått en bot på 50 millioner euro, eller om lag 490 millioner kroner – for brudd personvernreglene nedfelt i EUs personvernforordning (GDPR). Boten skyldes manglende åpenhet ved innhenting av samtykke fra brukerne når de samler inn personopplysninger om dem.

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, GDPR, informasjonsplikt

Oppfyll GDPR-krav og bidra til det grønne skiftet

Av Pål Karlsen 28. feb 2019

Personvern og miljøvern kan gå hånd i hånd. Hvis du makulerer papirdokumenter og digitale lagringsmedier som ikke lenger er i bruk, bidrar du til gjenvinning, mindre bruk av råvarer og skaper arbeidsplasser. I tillegg bidrar du til at EE-avfall behandles på en forsvarlig måte. Du kan med andre ord oppfylle kravene i den nye personopplysningsloven og GDPR og bidra litt til det grønne skiftet.

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, GDPR, digitale lagringsmedier

Husk at kopimaskinen kan være et hull i informasjonssikkerheten

Av Pål Karlsen 21. feb 2019

Jeg har flere ganger i disse bloggene understreket hvor viktig det er å ha et system med rutiner for informasjonssikkerhet som hindrer at at personopplysninger og annen sensitiv informasjon kommer på avveie. I et slikt system kan det være lett å glemme at printere og kopimaskiner kan være hull i informasjonssikkerheten. Glemmer dere det, er risikoen stor for at uvedkommende får tilgang til sensitive data. Det kan ramme personer og skade virksomheten din. 

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, informasjonssikkerhet, sikker datasletting, GDPR

Makulerer dere harddisker i PCer dere ikke bruker?

Av Pål Karlsen 14. feb 2019

Har dere mange PCer, harddisker og andre digitale lagringsmedier som ikke lenger er i bruk? Hva gjør dere med dem? Er de lagret på en sikker måte, og har dere rutiner for makulering av lagringsmediene slik at personopplysningene og andre sensitive data ikke kommer i hendene på uvedkommende? Når EUs personvernforordning (GDPR) nå er en del av norsk lovgivning, har dere plikt til å ha slike rutiner.

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, GDPR, digitale lagringsmedier

Datatilsynet har varslet den første GDPR-boten

Av Pål Karlsen 7. feb 2019

Et knapt halvår etter at EUs personvernforordning (GDPR) ble en del av personopplysningsloven, varslet Datatilsynet den første boten – eller overtredelsegebyret – for brudd på reglene for personvern. Bergen kommune har ikke sørget for god nok informasjonssikkerhet og kan blitt nødt til å betale 1,6 millioner kroner. Dette kan kanskje være en påminnelse om å ta en titt på informasjonssikkerheten i din virksomhet. Er den god nok og er du klar for å ta i mot Datatilsynet hvis de dukker opp for GDPR-kontroll?

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, informasjonssikkerhet, GDPR

Med kverning blir innhold på digitale lagringsmedier sikkert makulert

Av Pål Karlsen 31. jan 2019

I Norsk Makulering mener vi at kverning av digitale lagringsmedier er en sikker og enkel metode for å slette digitalt innhold. Derfor har vi investert i en kvern for slik sikker makulering og har en sikkerhetsprosess som gjør at dere kan være trygge på at sensitive data ikke kommer på avveie ved sletting. Vi tar imot alle typer digitale lagringsmedier. De kvernes i så små biter at innholdet ikke kan  gjenskapes i sin opprinnelige form. 

Les Mer
2 Comments

Temaer: sikker datasletting, GDPR, digitale lagringsmedier

Informasjonssikkerhetskultur – har dere det?

Av Pål Karlsen 24. jan 2019

Tida nærmer seg for det årlige regnskapsoppgjøret og revisjon av det.  Det tar mye tid og oppmerksomhet. Likevel kan det være lurt å vurdere om det er andre sider ved virksomheten hvor en gjennomgang og revisjon kan være verdifull ved starten av et nytt år. Hvordan står det for eksempel til med informasjonssikkerheten? Har dere en sikkerhetskultur som hindrer at sensitiv informasjon kommer på avveie?

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, informasjonssikkerhet, GDPR

Makulering kan gi redusert råvarebruk

Av Pål Karlsen 17. jan 2019

Makulering kan gi redusert råvarebruk

Sirkulær økonomi er en voksende del av norsk økonomi. Satsingen på slik virksomhet omtales også som det grønne skiftet. Stikkordet for denne virksomheten er gjenbruk og gjenvinning, slik at  ressursene blir i økonomien lengst mulig. Mindre råvarebruk og bedre klima og miljø er noen av  resultatene. I tillegg skapes økonomisk vekst og nye arbeidsplasser. Med sikre makuleringsløsninger kan dere øke gjenvinningsgraden og bli en del av den sirkulære økonomien.

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, GDPR, miljøvern, gjenvinning