Vurderer dere makuleringsløsning? Her er seks ting dere bør tenke på

Av Pål Karlsen 21. jun 2018

I forbindelse med at EUs personvernforordning (GDPR) om en drøy uke blir norsk lov, er dere kanskje i ferd med å ta en siste gjennomgang av rutinene for makulering hos dere. Da bør det være en bred gjennomgang. Har dere for eksempel tenkt på at en sikker makuleringsløsning starter med et ryddig kontor.

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, personvern, GDPR, makuleringsløsning

Hvordan unngå at sensitive data om elever havner i søpla?

Av Pål Karlsen 13. jun 2018

Personvernet styrkes når EUs personvernforordning (GDPR) blir norsk lov 1. juli. Virksomheter, som skoleverket, får større ansvar og flere plikter. Brudd på regelverket kan gi millionbøter. Det kan derfor være lurt å være ekstra påpasselige når dere nå etter eksamen og før skoleferien rydder i dokumentene. Strengere krav til sletting er en del av den nye personopplysningsloven.  Sensitive data om elever bør da ikke havne i søpla.

Les Mer
0 Comments

Temaer: Makulering, personopplysninger, GDPR, sensitive data

Er du i tvil om hva du bør makulere?

Av Pål Karlsen 7. jun 2018

Vi får av og til spørsmål om hva som er nødvendig å makulere. Svaret er at noe, for eksempel personopplysninger, er man lovpålagt å slette. Reglene for det innskjerpes med EUs personvernforordning (GDPR). For opplysninger i dokumenter betyr sletting å sørge for sikker makulering. Andre sensitive data bør man også slette, og er du i tvil – er det sikreste å makulere alt. 

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, personopplysninger, GDPR, sensitive data

25. mai var den store GDPR-dagen i Europa – er du klar for den norske?

Av Pål Karlsen 31. mai 2018

25. mai var den store GDPR-dagen i Europa. Da ble EUs personvernforordning (GDPR) rullet ut i alle medlemslandene. Du merket det sikkert i innboksen på e-posten eller nettsteder og apper du besøkte. Personvernerklæringer dukket opp nesten over alt. Mediedekningen av konsekvensene av GDPR var til dels omfattende. I Norge er innlemmingen av GDPR i personopplysningsloven utsatt til 1. juli. Er du klar for det?

Les Mer
0 Comments

Temaer: informasjonssikkerhet, personvern, internkontroll, GDPR, informasjonsplikt

Er du klar over at boardingpass kan brukes til hacking og ID-tyveri?

Av Pål Karlsen 24. mai 2018

I det daglige tenker vi kanskje for lite over hvordan vi behandler personopplysninger og hvor lett det kan være for andre å få tilgang til dem.  Tilsynelatende uskyldige opplysninger i dokumenter kan, hvis de settes sammen, misbrukes. Hva gjør du for eksempel med boardingpassene etter at du har vært på flyreise? Har du tenkt på at strekkodene på dem kan brukes til hacking og ID-tyveri?

Les Mer
0 Comments

Temaer: internkontroll, GDPR, id-tyveri, Hacking

Har du råd til å la være å investere i sikker makulering?

Av Pål Karlsen 18. mai 2018

Vi får noen ganger spørsmål fra firmaer om det kan være nødvendig å legge så mye penger i en makuleringsordning. Svaret på det avhenger selvsagt av hvor mange dokumenter som håndteres i firmaet og hvilken sikkerhet man ønsker for at sensitive data ikke skal komme på avveie. Med det bøtenivået som blir, når EUs personvernforordning (GDPR) om kort tid blir norsk lov, er det fristende å snu litt på spørsmålsstillingen. Har du råd til å la være å investere i sikker makulering?

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, makuleringsbeholder, GDPR, sensitive data

Sensitive data funnet i snøfonn: Kunne det skjedd med ditt firma?

Av Pål Karlsen 11. mai 2018

Nylig opplevde et firma i Vestfold å havne på første side i lokalavisa si. Det var en lite hyggelig opplevelse, for grunnen var at dokumenter med sensitive data fra firmaet ble funnet i en snøfonn. Eierne av firmaet var overrasket over at det kunne skje. Erfaring viser at mange som har opplevd det samme, også er overrasket. Kunne dette skjedd i ditt firma, eller har du et opplegg for sikker makulering?

Les Mer
0 Comments

Temaer: sensitiv informasjon, sikker makulering, GDPR, id-tyveri

Hva er sensitiv informasjon?

Av Pål Karlsen 19. apr 2018

Med innføringen av EUs personvernforordning (GDPR) har det blitt mer oppmerksomhet rundt personopplysninger og personvern. Men er det slik at alle personopplysninger er sensitive og krever særskilt behandling? Finnes det også annen sensitiv informasjon som virksomhetene gjennom sikkerhetsrutiner bør hindre kommer på avveie?

Les Mer
0 Comments

Temaer: sensitiv informasjon, sikker makulering, personopplysningsloven, GDPR

Har du tenkt på at du kan unngå omdømmetap ved makulering av alle dokumenter?

Av Pål Karlsen 4. apr 2018

Er informasjonssikkerheten for dårlig i bedriften din, er sjansen stor for at sensitiv informasjon kommer på avveie. Med nye personvernregler som følge av at EUs personvernforordning (GDPR) snart blir norsk lov, kan det føre til både millionbot og omdømmetap. Har du tenkt på at den sikreste måten å unngå det på, er å makulere alt?  

Les Mer
0 Comments

Temaer: sensitiv informasjon, sikker makulering, informasjonssikkerhet, GDPR, omdømmetap

Frykter du millionbot eller oppfyller bedriften din GDPR-kravene?

Av Pål Karlsen 15. mar 2018

EUs personvernforordning (GDPR) innføres ganske snart i Norge. Da styrkes personvernet med flere krav til hvordan personopplysninger skal samles inn, behandles og slettes. Brudd på reglene kan føre til millionbot. Er du usikker på om bedriften din oppfyller GDPR-kravene? Da kan det være lurt å ta en siste gjennomgang av egne rutiner og tiltak. Et tiltak som ganske raskt kan gjennomføres, er å få på plass en ordning for sikker makulering. Det er en viktig del av informasjonssikkerheten.

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, informasjonssikkerhet, personvern, personopplysninger, internkontroll, GDPR