Er du klar for Datatilsynets GDPR-kontroll?

Av Pål Karlsen 19. sep 2018

I juli trådte den nye personopplysningsloven i kraft. Personvernet er styrket ved at EUs personvernforordning (GDPR) er innarbeidet i loven. En del av den GDPR-hverdagen du da må være forberedt på, er at Datatilsynet kan dukke opp hos dere for kontroll. Er du klar til å ta imot dem?

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, personopplysninger, GDPR

Åpne makuleringsbeholdere kan gi risiko for brudd på personvernet

Av Pål Karlsen 13. sep 2018

Et helt sentralt krav i den nye personopplysningsloven hvor EUs personvernforordning (GDPR) inngår, er å lage rutiner som hindrer at personopplysninger kommer på avveie og blir misbrukt. Oppfyller dere ikke dette kravet, kan resultatet bli store bøter. Velger du en makuleringsbeholder når sensitive dokumenter skal slettes, kan bøter unngås. Men da bør den helst være plombert. Åpne beholdere gir lavere sikkerhet og dermed større risiko for brudd på personvernet.

Les Mer
0 Comments

Temaer: Makulering, makuleringsbeholder, personvern, personopplysninger, GDPR

Husk å melde GDPR-avvik innen 72 timer

Av Pål Karlsen 6. sep 2018

Forhåpentligvis er du blant dem som har fått et internt regelverk på plass for å følge bestemmelsene i den nye personopplysningsloven hvor EUs personvernforordning (GDPR) er innlemmet. I den daglige virksomheten vil du få en test på hvor godt dette regelverket er. Du må være forberedt på at det kan oppstå avvik. Da bør du være oppmerksom på at slike avvik må meldes til datatilsynet straks de skjer.

Les Mer
0 Comments

Temaer: Makulering, personopplysninger, GDPR

Det sikreste er å makulere alle papirdokumenter

Av Pål Karlsen 30. aug 2018

Undersøkelser viser at for mange virksomheter risikerer at sensitive data kommer på avveie fordi de ikke har gode nok rutiner for sikker makulering. Det har jeg også selv erfart ved besøk hos flere bedrifter. I disse GDPR-tider kan det være greit å minne om at sensitiv informasjon ikke bare dreier seg om personopplysninger. For å unngå bøter og økonomisk tap, er det sikreste å ha et system for makulering av alle papirdokumenter.

Les Mer
0 Comments

Temaer: Makulering, sensitiv informasjon, GDPR, regnskapstall

Hva er sikker makulering?

Av Pål Karlsen 23. aug 2018

Retten til å bli glemt er en viktig del av rettighetene som er nedfelt i EUs personvernforordning (GDPR) og dermed også nå i norsk lovgivning. Det betyr at  personopplysninger som det ikke lenger er grunnlag for å beholde, skal slettes. Har  virksomheten din en ordning med sikker makulering som oppfyller kravet om slik sletting? Husk at sikker makulering er en prosess som starter med gode og kjente rutiner på arbeidsplassen.

Les Mer
0 Comments

Temaer: sensitiv informasjon, sikker makulering, personopplysninger, GDPR, dokumenter på avveie, ISO-sertifisert

Hva bør du tenke på ved valg av leverandør for makulering?

Av Pål Karlsen 28. jun 2018

Virksomheten deres har sikkert vært gjennom en omfattende prosess for å oppfylle kravene i EUs personvernforordning (GDPR). Muligens er et av de siste tiltakene valg av makuleringsleverandør. Sikker makulering er viktig for å hindre at dokumenter med personopplysninger kommer på avveie og dermed for å unngå bøter. Bøtene for brudd på personvernet blir som kjent mye høyere nå.

Les Mer
0 Comments

Temaer: Makulering, makuleringsbeholder, GDPR

Vurderer dere makuleringsløsning? Her er seks ting dere bør tenke på

Av Pål Karlsen 21. jun 2018

I forbindelse med at EUs personvernforordning (GDPR) om en drøy uke blir norsk lov, er dere kanskje i ferd med å ta en siste gjennomgang av rutinene for makulering hos dere. Da bør det være en bred gjennomgang. Har dere for eksempel tenkt på at en sikker makuleringsløsning starter med et ryddig kontor.

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, personvern, GDPR, makuleringsløsning

Hvordan unngå at sensitive data om elever havner i søpla?

Av Pål Karlsen 13. jun 2018

Personvernet styrkes når EUs personvernforordning (GDPR) blir norsk lov 1. juli. Virksomheter, som skoleverket, får større ansvar og flere plikter. Brudd på regelverket kan gi millionbøter. Det kan derfor være lurt å være ekstra påpasselige når dere nå etter eksamen og før skoleferien rydder i dokumentene. Strengere krav til sletting er en del av den nye personopplysningsloven.  Sensitive data om elever bør da ikke havne i søpla.

Les Mer
0 Comments

Temaer: Makulering, personopplysninger, GDPR, sensitive data

Er du i tvil om hva du bør makulere?

Av Pål Karlsen 7. jun 2018

Vi får av og til spørsmål om hva som er nødvendig å makulere. Svaret er at noe, for eksempel personopplysninger, er man lovpålagt å slette. Reglene for det innskjerpes med EUs personvernforordning (GDPR). For opplysninger i dokumenter betyr sletting å sørge for sikker makulering. Andre sensitive data bør man også slette, og er du i tvil – er det sikreste å makulere alt. 

Les Mer
0 Comments

Temaer: sikker makulering, personopplysninger, GDPR, sensitive data

25. mai var den store GDPR-dagen i Europa – er du klar for den norske?

Av Pål Karlsen 31. mai 2018

25. mai var den store GDPR-dagen i Europa. Da ble EUs personvernforordning (GDPR) rullet ut i alle medlemslandene. Du merket det sikkert i innboksen på e-posten eller nettsteder og apper du besøkte. Personvernerklæringer dukket opp nesten over alt. Mediedekningen av konsekvensene av GDPR var til dels omfattende. I Norge er innlemmingen av GDPR i personopplysningsloven utsatt til 1. juli. Er du klar for det?

Les Mer
0 Comments

Temaer: informasjonssikkerhet, personvern, internkontroll, GDPR, informasjonsplikt