Større ansvar når EUs personvernforordning (GDPR) blir norsk lov i 2018

Av Pål Karlsen 22. aug 2017

Norsk_Makulering_GDPR_personvernforordning_IMG4413.jpg

EUs nye personvernforordning (GDPR) betyr omlegginger for alle norske virksomheter - både private og offentlige - når den blir en del av norsk lovgivning fra 25. mai 2018. Da må nye rutiner for behandling av personopplysninger være på plass. Ansvaret blir ditt! Har du begynt forberedelsene?

Hvorfor GDPR?

Det viktigste formålet med GDPR er å gi hver enkelt av oss bedre rettigheter og sikkerhet mot misbruk når opplysninger om oss blir registrert og behandlet i ulike sammenhenger. Vi har krav på:

  • Å få vite hvilke opplysninger som registreres
  • Å få vite hvordan opplysningene behandles
  • Å ha trygghet for at opplysningene slettes når det ikke lenger er grunnlag for å beholde dem

Ansvarsfraskrivelse kan bli kostbart 

Ansvaret for at disse kravene oppfylles hviler på den enkelte virksomhet med den øverste lederen som hovedansvarlig. Brudd på regelverket kan medføre strenge straffereaksjoner. Datatilsynet vil få anledning til å ilegge bøter på opptil 4% av virksomhetens globale omsetning, men begrenset til 20 millioner kroner.

Opplysninger på tvers av landegrenser

Samtidig som personvernet skjerpes, skal det bli lettere å utveksle personopplysninger på tvers av landegrensene. Digital databehandling øker muligheten for slik utveksling dramatisk. GDPR er derfor et forsøk på å tilpasse lovgivningen på personvernområdet til denne teknologiske virkeligheten.

Personopplysninger på papir?

Regelverket har et hovedfokus på digital databehandling og farene for misbruk knyttet til dette. Det finnes imidlertid fortsatt store mengder personopplysninger lagret i papirdokumenter. Daglig skrives det ut eller kopieres svært mange dokumenter sensitiv informasjon. De skjerpede reglene vil også gjelde for lagring og behandling av dem.

Start forberedelsene nå

Teksten til ny personopplysningslov er ute på høring. Det vil derfor være lurt å forberede seg på de nye reglene . Alle virksomheter skal ha interne rutiner på plass for å oppfylle de nye personkravene fra 25. mai neste år.

Vi har utarbeidet en sjekkliste til hjelp for å gjennomføre dette arbeidet. Den kan du laste ned gratis. Lykke til med forberedelsene!

LAST NED GRATIS SJEKKLISTE:EUs nye personvernforordning (GDPR)

Temaer: EUs personvernforordning


Pål Karlsen's photo

Av: Pål Karlsen

Pål karlsen har jobbet som daglig leder i Norsk Makulering siden august 2016. Han har erfaring fra reklamebransjen hvor han var eier og daglig leder i Selskapet Markèr fra 1990 – 2000. Etter det har han vært 13 år i mediebransjen – både som adm. direktør i lokalavisen Sarpsborg Arbeiderblad, og som mediehusleder for (den gang) A-pressens aviser i Nedre Glomma og Halden. Fra 2013 – 2016 jobbet han for Ishockeyklubben Sparta Sarpsborg som daglig leder.

Epost

Kommentarer

En blogg fra Norsk Makulering

Norsk Makulering AS er landets største og mest komplette leverandør av makuleringstjenester og behandler hvert år mange tusen tonn papir med sensitiv informasjon. Hver uke publiserer vi et nytt innlegg her på Makuleringsbloggen.no. Følg oss gjerne!

Besøk norskmakulering.no

Last ned gratis sjekkliste: EUs nye personvernforordning (GDPR)

Siste innlegg